Installationstips

Fiberprojektet
2024-02-03

Designed by Taki Sweden AB, Copyright 2012

Copyright 2011, 2012, 2013
Taki Sweden AB

All rights reserved

Installation av internet, telefoni och TV

1. Allmänt om inkoppling av enheterna

2. Speciellt om inkoppling av Tele2 Triple Play
    Läs den allmänna beskrivningen först

3. Inställningar av e-post

4. Kablar och kontakter

5. Felsökning


Inkoppling exempel nr2

1. Mediaomvandlaren omvandlar från inkommande fiber till RJ45 ethernetkablar. Mediaomvandlaren delar också upp inkommande signaler så att man får en kontakt för vardera internet, tv och ip-telefoni.
Mediaomvandlaren tillhandahålls och ägs av Botkyrka Stadsnät.

2. Router med brandvägg och trådlöst nätverk. Det är mycket viktigt att man har en brandvägg så att inte obehöriga kan göra intrång i ens datorer.

Om du inte får med en modern och snabb router med brandvägg med ditt abonnemang så bör du skaffa dig en separat. Det finns mängder att välja mellan.
Om du utan brandvägg kopplar upp din dator direkt mot LAN1-porten på mediaomvandlaren (vilket går utmärkt), så handlar det om sekunder snarare än om minuter innan någon brutit sig in din dator och lagt in skadlig kod.

Trådlöst nätverk är väldigt praktiskt, men man får oftast inte full överföringshastighet med detta. Detta gäller speciellt om man abonnerar på 100 Mb/s eller mer. Vill man ha full fart så rekommenderas ethernetkabel, till t ex stationära datorer.

Routern kopplas till uttaget LAN1 på mediaomvandlaren via en kabel. OBS att detta är andra uttaget från vänster på mediaomvandlaren.

3. Trådlöst nätverk (WiFi, WLAN) till bärbara datorer, läsplattor, smarta mobiltelefoner, etc,

4. Trådburet nätverk till stationära datorer och lokalt nätverk, LAN. Ger bästa prestanda.

5. TV-boxen placeras i närheten av tv:n.
TV-boxen anslutes till uttaget märkt LAN2 på mediaomvandlaren via kabel.

Det finns utrustningar som gör att man kan ansluta TV-boxen trådlöst till samma uttag, men de anses vara mindre tillförlitliga, Vi har inte provat, men är tacksamma för feedback om någon gör det.
Tips: När du ändå drar en kabel från mediaomvandlaren till TV-boxen kan det vara praktiskt att dra ytterligare en från routerns utgångar till ett uttag i tv-apparatens närhet. Den kan komma väl till pass för mediaspelare och TV-play.

7. Telefondosan anslutes till uttaget LAN3. Den användes för att koppla in en vanlig telefonapparat till fibernätet.

Undantag: Tele2 levererar en trådlös router tillsammans med abonnemanget. Denna router har inbyggd telefondosa och LAN3-uttaget användes inte i detta fall. Routern har en kontakt som direkt kan kopplas till telefonen.

De kablar som användes att koppla ihop apparaterna är vanlig 8-polig ethernetkabel av typ CAT6 eller CAT5e med modularkontakter typ RJ45.

Ofta kommer en sats sladdar med i leveransen i samband med abonnemanget. Annars finns de att köpa färdiga i olika längder och färger på Biltema, Clas Ohlson, NetOnNet, Kjell & Co m fl.

Man kan också greja kablarna själv om man har specialönskemål. Läs mer om detta här.

Behöver man ansluta flera TV-boxar (eller för all del routrar) så sätter man en gigabit-switch som grenar ut anslutningen från mediaomvandlaren mellan den och TV-boxarna.
Läs även om inkoppling av Tele2 Triple Play här.

Start  - Fiber  - Om fiberprojektet  - Tjänster  - Abonnemang  - Teknisk info  - Manual-Bruksanv  - Installationstips  - Felsökning  - Kontakt  - Forts